Uit onderzoek blijkt dat het hygiënebewustzijn in 2020 flink gestegen is. Zo willen twee op de drie mensen na het aanraken van deurgrepen, leuningen en andere contactpunten onmiddellijk de handen wassen. In 2019 was dat slechts een derde. Daarnaast geeft 83 procent van de respondenten aan dagelijks zo min mogelijk voorwerpen zoals deurgrepen, een geleiderail of drukknoppen aan te raken. Een jaar eerder was dat net iets meer dan de helft van de ondervraagden, 53 procent.

Mensen zijn gedisciplineerder geworden als het om hygiëne gaat. Zo laat een forsa-enquête, uitgevoerd op International Hand Hygiene Day, zien dat 93 procent van de mensen direct de handen wast bij thuiskomst. In 2019 lag dat percentage veel lager – op slechts 71 procent.

Ook buitenshuis speelt hygiëne een grote rol. Architecten, planners en gebouwbeheerders zijn meer dan ooit bezig met de aanpak van vragen als: “Hoe kan de angst op besmetting in gebouwen worden verkleind?” en “Hoe kan de infectiepreventie en -bestrijding worden verkleind?”

Het verminderen van het aantal handcontactpunten is daarbij een veelgehoord antwoord. Bijvoorbeeld met behulp van een aanrakingsvrije doorgang, waar touch-free deuren een essentieel onderdeel van uitmaken. Dormabaka geeft aan dat de optimale hygiënestrategie voor gebouwen bestaat uit een combinatie van vier componenten:

  • automatische deursystemen
  • aanrakingsvrije deuropeners
  • aanrakingsvrije toegangscontrole en
  • andere maatregelen en technologieën.

Aangezien elk gebouw aparte eisen heeft, moet er op individuele basis worden gekeken naar de

manier waarop deze componenten worden samengesteld. Een ziekenhuis heeft andere hygiënestandaarden dan een kantooromgeving. Voor een laboratorium waar microbiologische stoffen worden gebruikt, gelden strengere richtlijnen dan in de al streng gereguleerde voedselproductie. En in de horeca vinden nooit zulke grote stromen mensen plaats

als op een luchthaven. Een ervaren aanbieder van oplossingen kan u adviseren bij de keuze van passende (combinatie van) technologieën.

 

Hygiene strategie voor gebouwen

 

De volledige whitepaper is hier te downloaden: