Touch-free hygiënisch handen drogen

Ga voor een touch-free jethanddroger met HEPA-filter


Een goede handhygiëne na elk toiletbezoek speelt een essentiële rol bij de bestrijding van infectieziekten. Zelfs handen die schoon lijken, kunnen ongemerkt grote hoeveelheden ziekteverwekkers met zich meedragen. Zeker als ze niet goed gedroogd zijn: bacteriën verspreiden zich namelijk 1000 keer sneller via vochtige handen dan via droge. Het is dus van groot belang om de beste droogoplossing te vinden.

Touchfree Toilet - Dyson handen drogen

Hygiëne

Uit verschillende onderzoeken blijken jethanddrogers met HEPA-filter en papieren handdoekjes de twee meest hygiënische opties te zijn. De handen worden snel gedroogd en het risico op de verspreiding van virus- en bacteriedeeltjes is minimaal.

Bacteriën verspreiden zich 1000 keer sneller via vochtige handen dan via droge.

Journal of Applied Microbiology

De gezaghebbende Mayo Clinic wijst handdrogers en papier als meest hygiënische droogmethoden aan. Effectieve jethanddrogers drogen de handen namelijk even snel als papier. Deze worden dan ook door de WHO en CDC voorgeschreven voor het effectief drogen van handen. Daarnaast garanderen moderne jethanddrogers een volledige touch-free droogproces, in tegenstelling tot papieren doekjes.

Uit onafhankelijk onderzoek blijkt dan ook dat elektrische handdrogers met HEPA-filter aan de hoogste hygiëne-eisen voldoen. Bovendien zijn jethanddrogers een stuk duurzamer dan papier.

Bij de keuze voor een hygiënische handdroger zijn drie aspecten van essentieel belang:

  • is het apparaat geheel sensorgestuurd / touch-free?
  • worden de handen snel gedroogd?
  • heeft de handdroger een HEPA-filter dat de lucht reinigt?

Slide

HEPA-filters

Jethanddrogers van Dyson hebben altijd een HEPA-filter (‘High-Efficiency Particulate Air’). Dit verwijdert 99,95% van de deeltjes ter grootte van bacteriën uit de lucht. Deze geavanceerde technologie wordt bijvoorbeeld ook gebruikt voor luchtzuivering in vliegtuigen. Daarnaast zijn de handdrogers geheel touch-free en blazen ze handen vaak al in 10 seconden droog.

De jetdrogers zijn gecertificeerd door alle toonaangevende instanties op het gebied van hygiëne, zoals de Britse ‘Royal Society for Public Health’; het Amerikaanse ‘NSF International’ en HACCP International voor het gebruik in de voedingsindustrie. Ook in het internationale WELL Health & Safety Rating-systeem worden handdrogers met HEPA-filter aanbevolen.

Logo HACCP International - Touchfree Toilet
NSF International logo - Touchfree Toilet
WELL Health-Safety 2020 logo - Touchfree Toilet

Deze internationale erkenning zorgt ervoor dat jetdrogers steeds vaker worden ingezet op locaties waar geen enkele concessie kan worden gedaan aan hygiëne. Het Chirec-ziekenhuis in Brussel koos bijvoorbeeld voor de Airblade Wash+Dry handdroogkraan. Toiletbezoekers wassen en drogen hun handen geheel sensorgestuurd boven de wastafel. Daardoor druppelt er geen water meer op de grond. Schoner én veiliger. En omdat de gebruiker geen enkel oppervlak aanraakt, is het risico op de verspreiding van ziektekiemen minimaal.

Chirec Delta Brussels - handen drogen - Touchfree Toilet

Zijn jet handdrogers wel hygiënisch?

Ondanks bovenstaande onderzoeken en certificeringen duiken er regelmatig misverstanden rond hygiëne van handdrogers op. Deze zijn vaak te herleiden naar onderzoeken vanuit de papierindustrie. Meer informatie hierover is te vinden in de publicaties.

Bezwaren tegen andere methoden

Andere droogmethoden, zoals handdoeken of katoenen rollen, zijn niet geschikt voor drukbezochte locaties zoals kantoren, restaurants en ziekenhuizen. Zo scoren katoenen rollen niet goed op het gebied van hygiëne. Als ze niet op tijd vervangen worden, kunnen bacteriën zich ophopen, net in als gewone handdoeken.

De grootste bezwaren van traditionele warmelucht-handdrogers zijn het ontbreken van een bacteriefilter en de tijdsduur. Het drogen duurt zo lang dat bijna iedereen wegloopt met vochtige handen. Daarnaast moeten ze vaak gestart worden met een drukknop. Wie de verspreiding van ziekteverwekkers in de toiletruimte tegen wil gaan, kiest voor een snelle, touch-free droogoplossing.

Duurzaam handen drogen

Elektrische jethanddrogers hebben tot 80% minder CO2-impact dan papieren doekjes en zijn daarmee vijf keer minder vervuilend. Bovendien hebben de jethanddrogers een lange levensduur en zijn ze onderhoudsvrij: de ideale oplossing voor hygiënisch touch-free en duurzaam handen drogen.

Voor meer informatie over deze touch-free handdrogers bezoek de website van Dyson of neem contact op.